Julen står inför dörren och julmaten består ju som bekant av en rad olika smaker och texturer; det är mycket salt, en hel del sött, några syrliga saker och inte minst – fett. Ofta är det mycket mat och därmed kan faktiskt snapsen ha en roll att spela som matsmältare.

Men därom tvistar de lärde och alla vare sig vill eller kan dricka snaps, utan föredrar öl eller alkoholfria alternativ. För den som föredrar öl är det lite lättare just till julmaten, då öl funkar till nästan allt. Men det mättar också och därför kan det vara bra att komplettera med några passande viner. För det bästa är att ha olika drycker till olika rätter, exempelvis till efterrätten kanske det är godare med mousserande viner, såsom en något sötare Prosecco och Champagne passar fint till det söta på efterrättsbordet. Även rosévin kan funka bra och sådan hittas enkelt på till exempel sajten https://www.thewineagency.se/sv/vinkategorier/rosevin/ och dessa passar särskilt bra till chokladbaserade desserter och likaså druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot för den som föredrar rött vin.

Vin till maten, vilket ska jag välja?

Det finns ett par knep att ta till när man ska välja vin, men det bästa är att ta sig en funderare över vad det är man serverar. Är det till exempel fisk och skaldjur som serveras, såsom lax, räkor och skaldjurspaté, passar det med fräscha vita viner. Tipset är att gärna välja de viner som är åt det lite fruktiga hållet, men framförallt ska de vara torra i sin karaktär. Väljer du däremot att servera ugnsbakad lax kan du gärna välja ett lite mer aromatiskt vitt vin såsom en Chardonnay eller en Bourgogne. Och slår du på stort och ska servera lutfisk kan du göra som norrmännen och dricka rött, exempelvis Bourdeaux. När du ska servera kötträtter på julbordet. såsom pastejer, skinka, patéer, och kalkon, passar det med fruktiga, friska röda viner som går åt det syrliga hållet. Till kalkonen kan du med fördel välja ett vin baserat på druvan Syrah och till julskinka, anka och gåsleverpastej passar röda viner baserade på Pinot Noir, Shiraz och/eller Chianti. Väljer du att servera revbensspjäll och rökt lax kan det vara bra att känna till hur det går fint att dricka något fylligare viner med lite sötma. Druvan Chenin Blanc passar utmärkt till revben, medan den rökta laxen med fördel ackompanjeras av en god Prosecco eller Champagne.

Vin till efterrätt och ost

Till osten passar smakrika viner med viss fruktighet bäst. Portvin kanske är det de flesta förknippar med ostbricka men olika ostar kräver olika druvor – precis som all annan mat. Till den krämiga Brie-osten rekommenderas ett vin med viss friskhet, som en Bourgogne Blanc eller en lagrad Chardonnay. Däremot passar dessa viner inte lika bra till ädelost som helst bör matchas med exempelvis en Sémillon eller en Sauvignon Blanc.

För att underlätta matsmältningen kan du med fördel ta en så kallad digestif efter maten, en dryck som har högre alkoholhalt än en aperitif som oftast serveras före maten.