Whiskeyprovning är något som är enkelt att fixa, utan särskilt mycket förberedelse. Du köper in ett antal sorter whiskey och kan njuta direkt tillsammans med dina vänner. Samtidigt finns det i princip hur mycket som helst att lära sig, och spännande utrustning att utforska och lyxa till whiskeyprovningen med.

brobergs.se hittar du saker som förgyller ditt rökrum, din bar eller var du nu tänkt ha dina cigarr- och whiskeyprovningar. Du hittar snygga och funktionella rökrockar, hattar, humidorer, pipor, pipställ, fickpluntor, glas och mycket annat. Det är ett perfekt ställe att gradvis utöka din utrustning, inredning och kunskap.

Se whiskeyprovningen som en lärorik resa

Whiskey och cigarrer går som sagt hand i hand. Experter och finsmakare kan ha starka åsikter om vilken cigarr som passar bäst till en viss whiskey, men det är inte något du behöver bry dig om – åtminstone inte i början.

Prova vilka kombinationer du vill, notera vad du gillar och inte, samt vad du tycker lämpar sig bra till din whiskey. Det behöver så klart inte vara cigarrer eller tobak som du kompletterar med. Restaurangprofilen och Sveriges första kändiskock Tore Wretman föredrog till exempel ett glas konjak tillsammans med klassiska lakritsbåtar. Se det som en lärorik resa där du och dina gäster provar på det som känns intressant.

Grundregler för matchning av whiskey och cigarrer

Det finns några enkla grundregler att förhålla sig till när du ska kombinera rätt cigarr med rätt whiskey. En bra ”slogan” att ha i åtanke är att motsatser attraherar varandra. En väldigt rökig whiskey passar alltså generellt bättre med en mild whiskey som inte är så rökig.

En annan bra grundregel är att inte spendera massor av pengar innan du faktiskt vet hur en whiskey och cigarr ska avnjutas. Gå på de riktigt lyxiga märkena först när du fått lite erfarenhet.