För dig som är road av mat är det alltid kul att prova på olika recept. Maten lyckas allra bäst om du väljer fina råvaror och balanserar kryddningen perfekt. Många mästerkockar hävdar också att god mat kräver en liten dos kärlek för att lyckas!

En annan viktig aspekt för att måltiden ska bli optimal är vilken dryck du kombinerar maten med. Idag kan du enkelt och bekvämt hitta en matkasse för alla smaker som till exempel är festlig, vegansk, glutenfri eller anpassad för barn. Det finns bra budgetalternativ såväl som riktiga gourmetkassar för vardag och helg och det har aldrig varit enklare att handla mat. Med rätt drycker kan du förhöja smakupplevelserna och här kan du läsa om vilka kombinationer som är bäst.

Välj rätt vin

Vitt vin hälla i glas, närbildVin har varit den mest klassiska drycken till mat i alla tider och det är något av en konstart att kombinera rätt. Principen är dock ganska enkel: kraftiga smaker kräver kraftiga viner medan lättare alternativ funkar bäst med rena, friska aromer. Vinkännare brukar tala om ett vins bouquet, vilket inkluderar dryckens olika lager och moment, exempelvis det initiala intrycket och eftersmaken. Enligt tidningen Elle kan du aldrig misslyckas med en chardonnay till fiskgrytan eller ett kryddigt rödvin till köttbiten. Välj ett blommigt rosévin till ostbrickan och ett portvin till chokladbiten. Om du eller dina gäster är veganer finns det särskilda viner som är fria från spår av ägg och mjölk och det finns även flera alkoholfria alternativ som är mycket goda.

Öl kan vara gott både till och i maten. Som måltidsdryck passar öl särskilt bra till asiatisk mat men är också ett klassiskt ackompanjemang till amerikanska hamburgare. Med ett mustigt och aromatiskt öl kan du förhöja smaken på kött och kyckling genom att hälla i det i grytan eller marinaden, och du kan även smaksätta långkoket med alkoholfria varianter.

Nyttiga drycker som är goda

Om du är trött på att dricka vatten jämt och ständigt men ändå inte vill dricka alkohol eller läsk till maten finns det ett flertal valmöjligheter som både är goda och nyttiga. Allra enklast är att smaksätta vattnet med en frukt eller grönsak, exempelvis:

  • blåbär – rika på antioxidanter och vitaminer
  • ingefära – antiinflammatoriskt och passar särskilt bra till asiatisk mat
  • gurka – en fräsch klassiker till alla rätter
  • mynta – svalkar härligt
  • citron/lime – passar både till frukosten som middagen

Kaffe och te till maten?

Cup of coffe with milk on a dark background. Hot latte or Cappuccino prepared with milk on a wooden table with copy spaceAtt dricka kaffe till efterrätten eller efter maten kan vara gott och hjälpa matsmältningen. Enligt många experter är det dock inte ett optimalt alternativ då det kan rubba sömnrutinerna och försämra upptaget av järn. Men hur är det med te? Eftersom te också innehåller koffein undviker många drycken på kvällen men det är faktiskt ganska vanligt att dricka olika teer till mellanmålen. Prova på ett aromatiskt chai-te från Indien till ostmackan som är kryddat med ingefära eller kardemumma eller gör ett gott iste till dina snacks när det är varmt på sommaren. Välj ett fruktigt te till kexen eller ett enkelt citronte till kanelbullarna som ett trevligt komplement.