Det råder inget tvivel om att hälsa har hamnat högt på den politiska agendan. Men det snackas sällan om människan som en social varelse, som har ett behov av att ses ute och inte alltid göra saker för att det skulle vara bra eller hälsosamt för kroppen. Vi pratar förstås om att ta en öl, stoppa in en snus, och bara umgås i goda vänners lag. Ska det verkligen behöva straffas?

Det snackas en hel del om hur man ska ta sig an hälsofrämjande politiska åtgärder. Man pratar om rökförbud på krogen, höjd sockerskatt och en del politiker har till och med föreslagit att de som tränar regelbundet ska ha rätt till extra semesterdagar. En del vill att tobak ska bli svidande dyrt, medan andra hittar billigt snus från snusers.se. Kanske är det inte en fråga som behöver dras in i politiken. Vi ska väl bara kunna vara människor också?

Man måste väl få snusa ibland

Det är något som skaver i all denna hälsohets. Det är väl inte alltid som en människa måste göra saker som uteslutande är bra eller på något sätt nyttigt? Varje dag gör vi saker som varken leder till något vettigt eller praktiskt. Vi käkar en glass i solen – inte bra. Vi bingewatchar serier – inte heller bra. Vi tar bilen till jobbet – definitivt inte bra. Vi stoppar in en snus, njuter av en IPA och umgås i goda vänners lag – inte bra, eller?

Visst att man inför rökförbud på krogen. Många rasar över rökförbudet, det påverkar kanske deras näringsverksamhet på ett eller annat sätt. Men ändå finns väl ändå en poäng i det, eftersom det indirekt och direkt skadar omgivningen runt omkring. En del står helt enkelt inte ut med röken som samlas på uteserveringarna och klarar inte av att sitta och njuta av sin öl när någon sitter och puffar alldeles bakom. På vissa stränder förbjuder man också rökning. Det är väl någonstans förståeligt? Ur arbetsplatssynpunkt är det också ett problem. Personalen utsätts för mycket passiv rökning, och därför har det kanske varit mer av en facklig fråga i Sverige fram tills nu.

Men snusandet påverkar så gott som ingen annan än dig själv.

Ett köpa en stock snus inför resan

Inte nog med att det inte finns att köpa i alla länder – i vissa länder är det till och med förbjuder att föra in snus. Vi är nog en del som köper med oss en stock när vi åker utomlands, men på många platser har den här hälsotrenden blivit så stark att du inte kommer in med din stock snus. Till vems nytta? För den som snusar, enbart. Men det kan väl inte argumenteras med att man förbjuder det för individens skull? Då hade man behövt förbjuda så mycket mer. För in din DVD-samling av samtliga Lost-avsnitt i ett annat land? Nej, stopp, det är inte bra att bara sitta i soffan och glo på en serie. Ut och njut i solen! Men drick inte öl till det, det har ju också hälsoskadliga effekter.