Kopparpannor på bryggeriMikrobryggerier låter kanske litet, men det finns faktiskt ännu mindre bryggerier. I landet finns, förutom mikrobryggerier, även flera nanobryggerier. Det kan vara bryggerier knutna till ett specifikt band, eller uppkallade efter en kattunge.

Det finns ingen regel för vad som kallas nanobryggeri, men det står klart att det är bryggerier som är mindre än mikrobryggerier. Ett exempel är Pax brygghus i Flyinge norr om Lund. Det drivs av makarna Sjöström, Calle och Marika, som bor i en villa och har sitt bryggeri i ett förråd på tomten. Deras lilla trädgårdsbryggeri rymmer tre baljor med en volym på 100 liter vardera. Baljorna används vid olika steg i bryggprocessen.

Eftersom Systembolaget inte tar in så små volymer satsar Pax brygghus direkt på pubarna. På sikt hoppas de också kunna öppna en egen pub, säger de till Skånska Dagbladet. Mer om det äkta paret bakom Pax, och vad namnet på bryggeriet kommer ifrån, kan man läsa här.

Öl + musik = sant

Många tycker om att dricka öl när de lyssnar på musik. Men kopplingen mellan musik och öl kan gå betydligt längre än så. Sedan tidigare finns bl.a. Trooper, som är en Iron Maiden-öl, och Bastards Lager, en Motörhead-öl. Ett annat exempel är Daniel Svensson, som lämnade sin plats bakom trummorna i In Flames för att istället brygga öl. Men det är inte bara rockmusik som låter bättre med öl.

Den jämtländska folkmusikgruppen Triakel har en egen öl, Triakel Weisse. Ölen är bryggd på Bakgården i Revsund, som är ett pikobryggeri och alltså ännu mindre än ett nanobryggeri. Bryggmästare på Bakgården är Gustav Hylén, som tidigare var medlem i en annan folkmusikgrupp: Hoven Droven. Anledningen till att det blev ett veteöl av tysk typ är att Triakel har turnerat flitigt i Tyskland. Då har Weisse-öl stått på raidern, skriver Östersunds-posten.