Vi har tidigare skrivit om hur drinkar blir allt större i USA medan svenskarna främst håller sig till öl och vin. Nu är ju frågan: vad är nyttigast? De flesta är nog medvetna om att det inte är hundra procent hälsosamt att dricka alkohol.

Främst får alkohol vår kropp att arbeta för att hantera den alkoholhaltiga drycken snarare än att 5705743-young-people-celebrating-birthday-toastingkontrollera immunförsvaret, men det leder även till att vi går upp i vikt eftersom det innehåller väldigt mycket kalorier. Det finns dock andra fördelar med att dricka alkohol: det är gott, trevligt och socialt – och att helt sluta för att vara nyttig är i vårt samhälle ganska ovanligt. Frågan är dock vad som är mest nyttigt: öl, vin eller ren sprit? Det är någonting vi undersökt i denna artikel.

Öl: När det kommer till öl är det nästintill omöjligt att undvika kalorierna. Det är dock ganska stor skillnad beroende på vilken öl du väljer, vilket kan vara bra att ha i åtanke. Som exempel kommer du som dricker en Åbro original extra stark att få i dig 70 kcal per 100 ml, vilket blir otroligt mycket på en kväll (om du ska dricka flera öl). Då är det bättre att välja en öl med lite mindre alkohol i, som till exempel Sofiero Original 5,2 som har hälften av kalorierna i (36 kcal per 100 ml). Om du vill vara lite nyttigare men inte helt är Mariestad Export och Falcon bra alternativ då de har 40-45 kcal per 100 ml. I öl är det främst alkoholen som för den mesta energin och då kan man se det som att ju starkare öl desto fler kalorier.

Vin: Vad gäller vin är det även här alkoholen som främst styr hur mycket kalorier det är i ett glas. Men däremot är det vanligtvis inte så stor skillnad på alkohol-halten som vid öl, dessutom har de med låg alkohol i oftast sötast ganska mycket. Men om du väljer att dricka vin med omkring 12 enheter i, vilket är det vanligaste, kan du räkna med mellan 100-120 kalorier per glas. Dock att det är mindre kalorier i rött vin än i det vita vinet.

Drinkar: Här är det mycket varierande beroende på vilken drink du väljer. Om du exempelvis beställer en Vodka Cranberry får du enbart i dig 95 kalorier men om du väljer en Mohito kan ett glas ge 242 kalorier. Här är det sockret i drinken som avgör hur onyttig/nyttig drinken är, så fråga din bartender vad han rekommenderar om det är någonting som intresserar dig.