Om du har bestämt dig för att brygga öl hemma kanske du funderar på vilka smaker du kan få fram. Fördelen med att brygga sitt öl själv är att du är fri i ditt skapande, där du kan smaksätta ölen precis som du vill. Varför inte prova nya smakkombinationer som ingen annan tänkt på förut?

Ja, det går att brygga öl hemma, och riktigt gott sådant också. Hos Köksbryggeriet hittar du kit och väl utformade recept som gör det möjligt för alla att skapa sitt eget öl. Du kan välja mellan ölbryggarkit i olika storlekar och smaker, som julöl och ljus lager. Med olika smaksättningar kan du framställa India Pale Ale och veteöl, samt köpa till utrustning för att brygga dubbel sats.

Öl sedan forntiden

Människan har bryggt öl i tusentals år, redan de gamla sumererna framställde sitt eget öl. Arkeologen Ulla Odgaard som arbetar vid Köpenhamns nationalmuseum har forskat om öl genom historien. Hon tror att människor alltid har eftersträvat att bli berusade på olika sätt, med hjälp av droger och alkohol. Men forntidens öl skulle kännas mycket främmande för oss rent smakmässigt.

Enkla ingredienser

Öl kan framställas av enkla ingredienser hemma, där en av de viktigaste är jästen. Den jäst vi använder för att brygga öl och vin skiljer sig åt på ett dramatiskt sätt. Öljästen kan inte överleva själv, men vinjästen är vild och klarar sig på egen hand ute i naturen.

Flera steg till ölen

Att brygga öl är enkelt. Du börjar med att blanda malt med vatten och kokar sedan blandningen. Därefter ska den jäsa, i först ett kärl och därefter ett annat. Sist av allt tappar du upp ölen på flaska och utför sedan ytterligare en jäsning i två veckor.

• Det är enklast att skapa öl med en alkoholprocent mellan 4,5 till 6,5.
• Det går att få fram mycket svag öl, men det krävs mycket övning för att få till en god smak.
• Om du brygger ett öl med låg alkoholprocent har du en bra vardagsöl som du kan dricka flera gånger varje dag.

När du brygger öl är du inte expert från början, men du lär dig längs med vägen. Det är klokt att fråga om tips från riktiga experter, du kan till exempel använda en viss sorts humle för att få rätt smak. Du har tillgång till många recept på internet.