Gillar du att prova dig fram inom bakningens värld? Då har du kanske testat att använda alkohol som smaksättare. Ett litet förråd med likörer, dessertviner eller till och med öl är alltid att rekommendera inför bakningen.

Olika alkoholdrycker gör faktiskt mer nytta i ett bakrecept än många anar. Vill du lära dig mer om att baka med alkohol? Här får du ta del av goda alkoholtips till bakningen!

Likörer i olika smaker

Det kanske mest optimala att ha hemma inför bakningen är olika likörer till smaksättning. För dig som gillar att baka tårtor eller sockerkakor finns det många olika sätt att inkludera smaksättande alkohol i receptet. Tänk på att använda en praktisk form när du bakar den här sortens bakverk. På nätet hittar du ett stort utbud av springformar med praktisk löstagbar kant, vilket gör det smidigt att baka en smaskig kaka med Kahlua eller en kladdkaka med smak av Baileys.

Likörer är traditionellt sett vanligt inom bakning på de flesta platser i världen. I Sverige är den klassiska mormorskakan ett exempel där alkohol används i receptet. I Expressens mattidning beskriver skribenten kakan enligt följande:

– tar tid att laga, men är ljuvligt god att äta. Här är det whiskeylikör som gör kakan härligt saftig.

Öl i brödet

Sett till brödbakning är det bryggda guldet öl en favorit att använda som smaksättare. Mörka bröd som det klassiska danska rågbrödet kan med fördel bakas med mörkt öl för att få mer sting och saftighet.

Det är framför allt ölens samlade egenskaper av beska, syrlighet och sötma som gör drycken komplett inom både matlagning och bakning.

Faktum är att öl dessutom passar att använda till desserter så som morotskaka och crème brulée. I dessa fall ger ölen en fördjupad sötma i bakverket.