Du har bjudit in dina vänner på middag och har bestämt dig för att göra det lite lyxigare än vanligt. Trerätters ska det bli och du vill såklart kombinera de olika rätterna så att de passar ihop samtidigt som också drycken ska stämma. Att para ihop olika maträtter och mat med dryck är en konstform, men med några få enkla generella regler klarar du det du också.

Sverige är ur ett globalt perspektiv ett land av udda smakkombinationer. Det är inte fel att ta ut svängarna, men en viss förankring i vedertagen smakteori är såklart fördelaktigt. Ett tips är att utgå från fläskytterfilé. Du kan hitta fläskytterfile recept hos nybergsdeli.se, där finns flera bra rekommendationer som passar både till vardags och fest.

Kombinera olika rätter

Det finns några generella regler du kan följa när du komponerar din trerättersmeny. Du vill uppnå någon form av stegring, vare sig det handlar om smakstyrka, uppvärmning eller någon annan faktor. Servera inte den mest kryddstarka rätten först utan bygg upp smakerna. Samma sak gäller om du tänkt ha någon kall rätt, då serverar du den före varmrätten. Det viktigaste att tänka på är att hela menyn ska bilda en balanserad helhet med olika smakupplevelser som kompletterar varandra.

Någonting att dricka till

Att välja dryck till maten kan vara en än större utmaning än att komponera en trerättersmeny. Även här går det dock att komma långt genom att följa några tumregler. Vitt vin passar generellt sett till skaldjur, fisk och ljust kött som kyckling. Om huvudrätten lagats med en fläskytterfilé i centrum är det dock bättre att utgå ifrån ett rött vin, gärna ett fruktigt och kryddigt vin. Men exakt vilket vin du ska köpa beror i hög utsträckning på vilka tillbehör du har till filén. Till desserten behöver du inte göra det svårare än att du köper ett fint dessertvin.

Med menyn färdigkomponerad är det enda som återstår att välja ett bra datum för bjudningen då alla du vill bjuda kan komma. Med lite tankemöda och stöd i de enkla reglerna ovan har du säkerligen kommit en bra bit på vägen. Bon appetit!