När du ska äta en god middag är det möjligt att göra maten godare med en kompletterande dryck. Öl är en bra alternativ till många olika typer av maträtter, det gäller bara att matcha drycken rätt. Vad är det egentligen du behöver tänka på? 

Det finns otroligt stort utbud av både mat och dryck i vårt avlånga land – från alla möjliga kulturer. Har du lite grundkunskap är det lätt gjort att hitta en öl som passar till just din maträtt. Nedan kommer en grundkurs i punktform som lär dig exakt hur olika typer av maträtter påverkar smaken på ölen.

  1. Salt och fet mat – en öl som är av den beskare sorten kan faktiskt upplevas mindre besk när den kombineras med salt eller fet mat. Om du tycker att din öl är för besk kan du därför testa att salta maten ytterligare.
  2. Söt mat – en öl som dricks till söt mat kan upplevas mindre söt eftersom maträtten tar över med sin sötma. 
  3. Stark mat – beskheten i en öl tas fram tydligare när det är hetta i maträtten. Testa en lättare besk, ljus öl till stark mat. 

Vad passar till vad? 

Kolsyran i öl har faktiskt större påverkan än vad vi tror. Det är få människor som gillar avslagen öl och det finns det en anledning till. Kolsyran i drycken gör att smaker tas fram på ett helt annat sätt. Maten kan kännas mindre salt och söt, dessutom balanseras smakerna bättre. 

Till lättare mat som sallad och mindre fet fisk passar det bra med lättare ljus öl. Lager kan vara ett bra alternativ, även veteöl. Till husmanskost som tenderar att vara av det fylligare slaget av maträtter matchar en kraftigare öl. Öl med en sötare ton passar bra till ostar och syrligare öl passar bra till fisk och skaldjur.