För många människor hör musten till påsken och det är det som vi ska dricka vid denna årstid. Det är däremot långt ifrån alla som gillar påskmust och vad kan de då dricka istället? Här är några enkla dryckestips inför påskfirandet, både för dig som vill och inte vill dricka alkohol.

För de som gillar att dricka alkohol och festa till det lite finns det många alternativ. Du kan bland annat dricka öl och vin om du känner för det. Det finns speciell påsköl som tillverkas just för denna högtid. Det är valfritt att dricka vad du vill även till påsk så om du föredrar ett gott rosévin så går det också jättebra.

Alkoholfria drycker

För de som inte vill nyttja alkohol eller om du är gravid, finns det alternativ. Det finns både alkoholfritt öl, vin och champagne. Annars går det lika bra att dricka läsk eller kolsyrat vatten. Kanske finns de alkoholfria dryckerna i fler valmöjligheter än de som innehåller alkohol.

Bra att tänka på

Det ska sägas att det är upp till var och en att fritt välja mat och dryck, även till påsk. Du skulle kunna tro att många drycker inte passar till en viss typ av mat, och det kan vara sant men de flesta dryckerna passar till de flesta maträtter. När du dricker alkohol ska du däremot komma i håg att äta mycket mat så att du inte enbart dricker och råkar få i dig för mycket.

Bara för att det står påsk före en dryck behöver du inte dricka den till påsk för det. Om du inte känner för att dricka drycken just den dagen, kan du spara den för framtida bruk. Till påsk brukar vi äta sill, ägg, lamm och annat smått och gått. Till detta kan vi också ta oss en nubbe ibland och sedan fortsätta på någon annan alkoholhaltig/fri dryck som är i din smak.

Olika drycker kan också smaka olika för person till person. Vissa människor föredrar öl till påskmiddagen medan andra kan tycka att vin smakar bättre. Det finns heller inga rätt eller fel på varken vad du vill dricka eller vad du vill äta, så länge du har det trevligt i ditt sällskap.