Samtidigt som fler och fler mikro- och nanobryggerierna blir fler och fler är det också allt fler som provar att brygga öl hemma, i köket eller i källaren. I teorin är det inte svårt, men i praktiken krävs det ett och annat för att få till ett gott öl.

Öltrenden som vi upplever just nu handlar inte bara om att de små bryggerierna, som framställer öl på ett hantverksmässigt sätt, blir allt fler. Fler och fler provar också att göra sitt eget öl, på samma sätt som man kanske tidigare bakat sitt eget bröd. Vet man inte var man ska börja kan man leta efter recept på öl som ska smaka som kommersiella sorter, s.k klonrecept. Även om man inte lyckas helt och hållet kan man få ett mycket bra resultat.

Den som letar efter nyhetsartiklar om hemmabryggande på nätet får flera träffar från YLE, Finlands public service. Hemmabryggaren Nicke Kavilo, som driver facebooksidan Nordic Brew Craft, ger följande tips:

  • Hitta ett format som du gillar för att lära dig mer om öl. Det finns filmer på Youtube, forum, podcasts och annat.
  • Hygienen är mycket viktig, framför allt när vörten ska jäsa. Får man in bakterier i vörten kommer de att ta näring från jästen, och ölet kommer inte att jäsa som det är tänkt.
  • Bli inte besviken om du inte lyckas få flera satser öl att smaka likadant. I själva verket krävs det mycket arbete för att, som de stora bryggerierna, kunna erbjuda ett öl som alltid smakar likadant.

Mer om Nicke Kavilo finns att läsa här.

Ingredienser och utrustning

Vänner med ölflaskaAtt göra en mindre sats öl tar ganska kort tid. Vattnet ska blandas med jäst, humle och malt, och sedan jäsa i en jäshink i två veckor. Därefter tappas ölet på flaska, och ska lagras i minst en månad. Malt, humle, jäst och vatten är allt som behövs, men kvaliteten på råvarorna har stor betydelse för det färdiga resultatet. De flesta köper humle från USA eller Tyskland, men en del experimenterar också med egenodlad humle. Generellt anser man dock att det krävs ett annat klimat än det svenska för att få fram bra humle för smaksättning av öl.

Utrustningen för att brygga öl är inte speciellt dyr. I en annan artikel från YLE berättar två andra hembryggare, John Strandberg och Daniel Silén, att deras utrustning har kostat dem 150 euro (ungefär 1400 kronor). De är fyra kompisar som har köpt utrustningen tillsammans.

Daniel Silén och John Strandberg har inga planer på att börja tillverka öl för kommersiell försäljning, säger de till YLE. Skiljelinjen är inte alltid helt tydlig mellan rent hobbybryggande och småskaligt kommersiellt bryggande. Kanske kan man säga att den som bara brygger för att dricka själv, och kanske ge bort några flaskor till vänner och bekanta, gör det som en hobby. Om man däremot säljer ölen till en pub eller restaurang, eller själv serverar det på sitt utskänkningsställe, då är det kommersiell verksamhet, även om det rör sig om samma mängd öl i båda fallen.