Det finns många restauranger i Stockholm som specialiserat sig på öl och tagit efter tyskarnas beer garden men med undantaget att de även serverar mat av högsta klass, fine dining fast med öl i stället för vin till maten. Intresset för öl har stadigt ökat de senaste kanske tio åren till den grad att många valt att börja brygga sitt helt egna öl i så kallade microbryggerier.

Det har blivit väldigt populärt och systembolaget har utökat sitt sortiment med lokala bryggeriernas drycker, föruöl och mattsatt att de kan komma upp i den volym som krävs. Andra bryggerier säljer sitt öl genom att öppna egna restauranger, det vill säga i stället för att utgå från maten så utgår de från ölet och lagar mat som passar till deras utbud av öl. Monks Cafe har två bryggerier och sex stycken restauranger men serverar inte bara sina egna ölsorter på restaurangerna utan har även utbud på över tusen andra ölsorter, så det ska vara ett paradis för en ölälskare komma som gäst hos dem.

Öl i mat

Det är inte bara till mat som öl är gott utan även att laga mat med med öl i. I senaste säsongen av Sveriges mästerkock fick deltagarna besöka microbryggeriet i Hammarby sjöstad och utmaningen var att laga mat med öl och det skulle vara en tydlig koppling eller smak av öl i deras rätter. Vanligaste recepten kan vara högrev som puttrat i öl i en dag eller till och med längre eller sommargrillarnas nya älsklingsrätt, att trä en kyckling över en öppnad ölburk och ställa på grillen under lock. Andra vanliga rätter är;

  • Musslor i öl
  • Sjömansbiff
  • Porterstek

Det viktigaste man måste komma ihåg när man lagar mat med öl är att det inte ska koka för länge för ju längre det kokar ju mer bästa får ölet, så ska du göra en chili som ska puttra en hel dag så tänk på att välja ett öl med väldigt låg bäska.