Nästan hälften av alla kvinnor drabbas någon gång i livet av en urinvägsinfektion. Den vanligaste formen kallas för blåskatarr. Att kvinnor drabbas oftare än män beror på att de har kortare urinrör.

För de flesta går en blåskatarr över av sig själv inom en vecka. Du kan dock behöva få behandling vid urinvägsinfektion i vissa fall. Det gäller främst gravida, män och barn, som behandlas med antibiotika. Om du har drabbats av njurbäckeninflammation måste du alltid få behandling. Om du inte får behandling kan dina njurar skadas. Det finns också risk för att bakterierna sprider sig till blodet och leder till blodförgiftning.

Anledningar till urinvägsinfektion

En urinvägsinfektion beror på att det har kommit in bakterier i urinröret. Får du blåskatarr har bakterierna spridit sig vidare från urinröret in i urinblåsan. Om infektionen sprider sig vidare upp i njurbäckenet och upp till njurarna leder det till njurbäckeninflammation.

Vad kan du göra själv?

urinDet finns ett antal saker du kan göra själv för att förebygga eller lindra en urinvägsinfektion. Ett bra sätt att förebygga urinvägsinfektioner är att säkerställa att du verkligen tömmer urinblåsan när du kissar. Ett tips är att resa dig upp och sedan sätta dig ner igen och kissa ut det sista du har blåsan. Ett annat tips är att kissa efter att du har haft sex.

Ett gammalt husmorsknep vid urinvägsinfektion är att dricka tranbärsjuice. Forskning har dock inte visat några tydliga resultat.

”För att det överhuvudtaget ska ha någon effekt krävs det att man tar väldigt höga doser” säger professor Annelie Brauner i en artikel i Expressen.
Att dricka mycket och minska smärtan med hjälp av till exempel paracetamol är enligt forskare Ingvild Vik en trygg strategi om du har milda symtom.