De flesta tycker nog att det är gott att dricka en kall öl vid grillen eller tillsammans med den grillade maten, men visste du att det kan vara nyttigt att blanda i öl i marinaden? En studievisar nämligen att det kan vara bra mot att hämma Polycykliska aromatiska kolväten (PAH) som uppstår i köttet när det grillas – vilket i sin tur minskar cancerrisken.

På sommaren står tusentals av oss framför våra grillar och utekök där vi grillar allt från festmåltider till mindre luncher, men visste du att det uppstår så kallade Polycykliska aromatiska kolväten (PAH) när kött grillas över kol? Den typen av kolväten kan på sikt orsaka koloncancer, och det vill vi såklart inte drabbas av. Som tur är har ny forskning visat att det går att hämma den här utvecklingen av PAH genom att marinera köttet på ett visst sätt och det är att ha i stout eller mörk öl i marinaden. Och tänk på att helst använda mörk öl för den ger bäst effekt, du kan såklart använda ljus öl också men du blir reduceringen av kolvätet inte lika effektivt. Det är alltså bättre att marinera i någon typ av öl än att inte marinera i öl överhuvudtaget och dessutom är öl en bra smaksättare, det ska du inte glömma.

Vilken dryck passar bäst till grillat?

Det viktigaste när du väljer dryck till maten är att välja dryck du själv tycker är god och inte bara väljer en viss dryck bara för att någon expert säger att det är den drycken du ska dricka till den här maten. Det fina med öl till exempel är att det passar med det mesta och speciellt bra till kött och vilt, så om du är en öldrickare och gillar att grilla så har du tur. Men det kan också vara bra att veta hur mat och dryck traditionellt kombineras. Här är några tips att lägga på minnet:

  • Öl – passar till de flesta rätt, speciellt när du väljer en ljus lagar, däremot mörk öl eller IPA kan vara gott att dricka efter maten.
  • Bubbel – passar alldeles perfekt till både sushi och olika typer av snittar, eller genom hela middagen om du vill.
  • Friskt vitt vin – är passande till fisk och skaldjur eftersom det kompletterar sältan i smaken som dessa rätter ger, välj till exempel druvorna riesling eller sauvignon blanc.
  • Blommiga vita viner eller rosé – går bra ihop med ost, chark och stark mat såsom asiatiskt och rätter med mycket sälta eller röksmak, välj gärna viner gjort på druvorna gewurztraminer eller viognier.
  • Fylligt vitt vin – är utmärkt till kyckling och ljust kött.
  • Lätt & bärigt rött – passar perfekt till snabbmat såsom pizza och hamburgare, likaså till små grillade korvar och stekt fisk.
  • Kryddigt rött vin – gör sig bra till grillat och mustiga grytor.
  • Ett kraftigare & smakrikt rött – gifter sig bra med stekar och vilt där en fylligare smak kompletterar smaken med det du äter.